Profetul Muhammed – scurtă biografie

1
1102

Seal of Last Prophet and Messenger Muhammad (PBUH)

PROFETUL MUHAMMED (PACEA ȘI BINECUVÂNTAREA LUI ALLAH FIE ASUPRA SA!)

Profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) s-a născut în anul 570 în Mekka, un oraș din Peninsula Arabă. Tatăl său, Abdullah, a murit înainte ca Profetul Muhammed să se nască, iar mama sa, Amina, a murit pe când el avea doar 6 ani. Rămas orfan de mic, el a rămas în grija bunicului său, Abdul Mutalib, care era unul dintre conducătorii tribului Quraiș, dintre cele mai puternice triburi din Peninsula Arabă. Dar bunicul său a fost în vârstă și după moartea acestuia Profetul a fost crescut de unchiul lui, fratele tatălui său, Abu Talib, care l-a iubit foarte mult și l-a ajutat atunci când a început să le vorbească oamenilor despre Islam.

De când era foarte tânăr, Profetul Muhammed a început să muncească și să îl ajute pe unchiul său la îngrijirea turmelor. Când a mai crescut, a devenit negustor. Pe când avea 25 de ani, el s-a căsătorit cu Khadija și împreună au avut 4 fete și 2 băieți. Din păcate, băieții au murit când erau foarte mici. Cei doi au fost foarte fericiți împreună, iar Khadija l-a ajutat foarte mult întreaga sa viață. Când Profetul Muhammed i-a vorbit prima dată despre Islam, ea a crezut din toată inima ce îi spunea soțul ei, devenind prima femeie care a crezut că Allah îl trimisese ca profet.

Pe când avea 40 de ani, Profetul a început tot mai des să meargă într-un loc retras, în peștera Hira, unde stătea singur și se gândea la tot ce exista în jurul său. Se gândea la Allah, la cum au fost create cerurile și pământul, la motivul pentru care Allah a creat oamenii.

În luna Ramadan, îngerul Gibril a venit în peștera unde se afla el, sub formă de lumină puternică. S-a auzit o voce care i-a spus Profetului să citească. Dar Profetul nu știa să citească și a răspuns că nu știe. Îngerul i-a cerut profetului Muhammed de trei ori să citească și apoi l-a strâns tare în brațe. Atunci îngerul i-a revelat primele 5 versete din Coran, pe care le citim la începutul surei Al-Alaq. Profetul s-a speriat de această întâmplare, a plecat repede acasă, unde i-a povestit soției sale Khadija despre ce se întâmplase. Aceasta l-a încurajat și i-a spus că acest lucru sigur este ceva bun, căci Profetul Muhammed este un om bun, îi ajută pe toți din jur, are relații bune cu familia sa. Un văr al Khadijei va fi cel care îi va spune că cel care l-a vizitat în peșteră era îngerul Gibril, cel care adusese revelația tuturor profeților dinaintea lui.

După acest moment, îngerul Gibril a venit de multe ori la Profetul Muhammed și îl învăța puțin cât puțin din Coran. Imediat ce un verset nou îi era spus, Profetul Muhammed îl memora și îl spunea și celorlalți. Timp de 23 de ani îngerul Gibril a venit și l-a învățat pe Profet Coranul.

La început, Profetul Muhammed le-a spus despre Islam celor apropiați lui. Când i-a spus despre Islam prietenului său apropiat, Abu Bakr, acesta a crezut. Nepotul său, Ali, deși avea doar 9 ani pe atunci, a crezut imediat ce a auzit despre Islam. Dar când au văzut că musulmanii sunt din ce în ce mai mulți, iar Islamul îi învăța pe oameni că toți sunt egali, cei mai buni dintre ei fiind cei credincioși, nu cei bogați, cei din tribul Quraiș au început să îi urască. În vremea aceea, arabii credeau în Allah, dar credeau și în alți zei, la care se rugau pentru ploaie, pentru sănătate etc. Toți acești zei aveau statui în jurul Kaabei și arabi de peste tot veneau să se roage la ei și să facă pelerinaj, ceea ce aducea mulți bani conducătorilor tribului. Dacă tot mai mulți oameni din trib credeau în Allah așa cum îi învăța Profetul, fără să creadă și în alți zei, toți acei bani ar fi dispărut.

Astfel, cei din Mekka au început să le facă multe probleme musulmanilor, celor care credeau în ceea ce Profetul îi învăța. Cei care spuneau că îl cred pe Muhammed erau bătuți, jigniți, lucrurile lor erau distruse, familia nu le mai vorbea. Și Profetul era jignit mereu de cei care nu credeau, dar a rămas credincios și a continuat să îi învețe despre Allah. Deși toți știau că Profetul nu a mințit niciodată, el fiind cunoscut și înainte de Islam ca fiind Al-Amin, cel cinstit, demn de încredere, atunci când venea vorba de Islam, cei din Mekka nu îl credeau, în afară de o parte din ei.

Cei din Mekka au început să nu le mai vândă musulmanilor apă și mâncare și greutățile lor au ajuns atât de mari încât musulmanii au fost nevoiți să părăsească Mekka. La început, o parte dintre ei au plecat în Abisinia, Etipia de astăzi, unde regele creștin i-a apărat și s-a purtat frumos cu ei. Dar când nu au mai putut trăi în Mekka, musulmanii au plecat spre un alt oraș, Yathrib, care după ce Profetul s-a mutat acolo a devenit cunoscut sub numele de Medina. În acest timp, două persoane foarte dragi Profetului au murit, amândouă în același an: unchiul său, Abu Talib, și soția sa, Khadija.

Aflând că musulmanii vor să plece, cei din Mekka au plănuit să îl omoare pe Profetul Muhammed. Aceștia au pus trei bărbați să păzească casa Profetului, iar când acesta urma să iasă din casă pentru rugăciunea de dimineață, să îl ucidă. Profetul l-a lăsat în locul său în pat pe nepotul său, Ali, și a iesit din casă fără ca cei care îl așteptau afară să îl vadă, deși a trecut printre ei. Împreună cu Abu Bakr s-a ascuns într-o peșteră din afara orașului, știind că imediat ce și-ar fi dat seama că Profetul nu mai e, ar fi pornit să îl caute pe drumul spre Medina.

Deși oamenii au venit până aproape de peștera unde se aflau cei doi ascunși, nu i-au văzut și după trei zile și-au continuat drumul spre Medina. Înainte de a ajunge la Medina, aceștia s-au oprit în apropiere și au construit prima moschee, la Quba. Când au ajuns la Medina, oamenii i-au întâmpinat cu mare bucurie, cântând.

Cei din Medina i-au ajutat foarte mult pe cei veniți din Mekka, împărțind cu ei casele și mâncarea lor, până aceștia au reușit să se descurce singuri. Profetul a construit o nouă moschee acolo, iar lipit de moschee a construit camere, unde a locuit el și soțiile sale.

Tensiunile între musulmani și cei din Mekka au continuat, aceștia din urmă neputând să stea liniștiți văzând că musulmanii devin din ce în ce mai puternici și mai mulți, căci multe dintre triburile din Peninsula Arabă veneau la Profet și acceptau Islamul. Deși armata celor din Mekka era mai mare și avea arme mai multe și mai bune, de fiecare dată Allah a apărat musulmanii și le-a oferit victoria.

După 8 ani de la emigrarea Profetului în Medina, acesta s-a întors cu o armată în Mekka, dar orașul s-a predat fără luptă. Profetul Muhammed a distrus toate statuile zeilor din Kaaba și musulmanii au putut să facă pelerinajul acolo în fiecare an, fără a mai avea probleme.

Dar după numai câțiva ani, la vârsta de 63 de ani, Profetul Muhammed a murit. Comunitatea de musulmani era mare și puternică, întreg Coranul fusese revelat și erau mulți companioni care îl memoraseră în întregime. Profetul Muhammed ne-a învățat ceea ce trebuia să știm despre Allah și ce trebuia să facem pentru a fi buni musulmani și pentru a câștiga Paradisul.

Companionii Profetului, cei care au trăit în jurul lui, au învățat de la Profet absolut totul, cum să se roage, cum să țină post, cum să se poarte unul cu altul, cum să mănânce, cum să doarmă, cum să vorbească unul cu altul, cum să se comporte cu copiii lor, cu părinții lor, cu vecinii lor. Noi cunoaștem toate aceste lucruri din relatările oamenilor care au trăit împreună cu el, care au povestit mai departe, căci oamenii au avut grijă ca acestea să fie păstrate, pentru a nu putea uita cine a fost Profetul.

Profetul Muhammed a fost ultimul trimis al lui Allah pe pământ, pentru a-i învăța pe oameni cum să creadă în Allah corect, cel care i-a învățat pe oameni Coranul și cel mai bun exemplu pentru oameni.

Pentru plansa de colorat, accesati acest link

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here