Nu te lăsa doborât de lucruri nesemnificative

0
1487

Mulți oameni sunt deranjați, nu de apăsarea unor probleme importante, ci de fleacuri nesemnificative. Observându-i pe cei ipocriți, poți vedea cât de slabi sunt ei în hotărârea lor.

În mai multe versete din Coran, Allah Preaînaltul ne amintește:

„S‑au bucurat aceia care au rămas în casele lor, în urma Trimisului lui Allah, şi nu au voit să lupte cu bunurile lor şi cu sufletele lor pe calea lui Allah şi au zis ei: Nu purcedeţi la luptă pe dogoarea aceasta!” (Coran, Sura At-Tawba: 81)

„Îngăduieşte‑mi mie şi nu mă duce pe mine în ispită!” (Coran, Sura At-Tawba: 49)

„Şi au cerut atunci un grup dintre ei îngăduinţa Profetului, zicând: „Casele noastre sunt fără apărare!”, în vreme ce ele nu erau fără apărare, iar ei voiau numai să fugă.” (Coran, Sura Al-Ahzab: 13)

„Ne e teamă că o nenorocire se va abate asupra noastră.” (Coran, Sura Al-Maida: 52)

„Şi când au zis făţarnicii şi aceia în ale căror inimi era boală: „Allah şi Trimisul Său nu ne‑au promis nouă decât numai deşertăciune!” (Coran, Sura Al-Ahzab: 12)

Preocupările lor principale sunt pentru stomacurile, mașinile, casele și castelele lor. Ei nu și-au ridicat niciodată ochii spre idealuri și virtuți; gradul de cunoaștere al acestora sunt numai mașinile, hainele, pantofii și mâncarea lor.

Unii oameni sunt deranjați zi și noapte din cauza discordanței cu soțiile, fiii sau familia lor, sau din cauza că au avut de îndurat critici, sau evenimente triviale. Acestea sunt greutățile acestor oameni. Nu au aspirații către principii mai înalte sau scopuri care să-i țină ocupați și nu au nici ambiții nobile în viețile lor pentru care se să străduiască zi și noapte. O vorbă spune: „Când o parte din apă iese dintr-un recipient, atunci aceasta este umplut cu aer.” De aceea, reflectă asupra a ceea ce-ți oferă motive de îngrijorare sau de anxietate și răspunde la următoarea întrebare: „Oare merită toată energia și ostenelile tale?” Aceasta este o întrebare indispensabilă, deoarece, acelui lucru, care-ți cauzează anxietate, îi dăruiești timpul și energia ta prin mintea, trupul și sângele tău.

Dacă nu merită timpul și energia ta atunci ai irosit din prețioasele tale resurse. Psihologii spun că ar trebui să judeci totul în proporție cu adevărata lui valoare și apoi să-l plasezi în adevăratul lui loc. Mai adevărat decât aceasta este spusa lui Allah Preaînaltul: „Allah a stabilit un termen pentru fiecare lucru.” (Coran, Sura At-Talaq: 3)

Deci analizează fiecare situație în funcție de dimensiunea, greutatea, mărimea și importanța sa. Și stai departe de orice fel de exagerare sau de depășire a limitelor corespunzătoare. Ia aminte de exemplele companionilor Profetului, a căror unică preocupare era să obțină mulțumirea lui Allah.

De aceea, nu te lăsa preocupat de chestiuni nesemnificative. Dacă urmărești acest sfat, vei afla că majoritatea problemelor tale au dispărut deja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here