Să facem o vizită la moschee

0
906

537198_stock-photo-brunei-mosque

Moscheile sunt clădirile speciale unde se fac cele cinci rugăciuni zilnice obligatorii. Pe lângă acest rol, moscheile sunt făcute și pentru alte activități. În moscheile noastre se țin cursuri, au loc întâlniri, discuții, celebrări, este locul unde te duci atunci când ești fericit, când ai o supărare ori vrei să petreci timpul alături de alți musulmani.

Sunt unele moschei care au și bibliotecă ori muzeu. În moschei există de obicei un loc special de rugăciune pentru bărbați și unul pentru femei.

O moschee are un loc special unde musulmanii se spală înainte de a merge la rugăciune. Moscheile mai vechi au curte interioară. Foarte multe moschei au o arhitectură specifică, cu domuri și minarete, de unde se face chemarea la rugăciune de către un muezin. Pereții și tavanul moscheilor sunt împodobite cu versete din Coran, scrise cu litere frumoase. Dar toate acestea sunt făcute pentru a înfrumuseța locul de rugăciune, însă nu e obligatoriu ca o moschee să le aibă. Putem întâlni moschei simple, fără domuri și minarete. Cel mai important este ca oamenii să meargă la moschee, să se roage, să primească răsplata lui Allah.

Oamenii denumesc moscheea și cu alte cuvinte: masjid, masgid, geamie etc

Unele dintre cele mai frumoase moschei se găsesc în Mekka, Medina, Ierusalim, Istanbul, Delhi, Cairo, Damasc, Dubai, Lahore, Kuala Lumpur, Londra, New York, Paris, Toronto și multe alte locuri.

Musulmanii trebuie să aibă un anumit comportament atunci când merg la moschee. În primul rând scopul nostru, atunci când mergem la moschee, este să primim răsplata lui Allah și atunci comportamentul nostru trebuie să fie unul frumos. Înainte de a pleca de acasă ne spălăm, ne îmbrăcăm frumos. Profetul Muhammed ne-a spus să nu mâncăm ceapă, usturoi sau alte lucruri cu miros neplăcut înainte de a merge la moschee. La moschee trebuie să vorbim frumos cu oamenii, nu ne certăm, nu țipăm, nu ne împingem, nu lăsăm mizerie în urma noastră. Dacă mergem la cineva în vizită, sunt considerate a fi lipsă de educație anumite comportamente: dezordinea, mâncarea lăsată pe oriunde, umblatul prin lucrurile gazdei, stricarea lucrurilor pe care le atingem etc. Dar dacă moscheile sunt casele lui Allah, cum sunt considerate toate aceste lucruri?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here