Povestea primului azan – chemare la rugaciune

0
384

În sfârșit, în Medina musulmanii îl puteau adora pe Allah și se puteau ruga cum voiau fără ca cineva să îi deranjeze. Nu mai erau torturi și insulte. Ei își împlineau rugăciunile în Moscheea Profetului. Era însă o problemă, le erau greu să știe orele rugăciunilor. Așadar, ei trebuiau să aștepte în fața moscheii până când erau chemați înăuntru. Cineva trebuia să le amintească că este timpul pentru rugăciune. Nu conta unde se aflau, trebuia să fie posibil să-i informeze. Oricând veneau la moschee prea devreme, pierdeau mult timp din munca lor. Pe scurt, era pierdere de timp să vină prea devreme: religia islamică poruncea adepților săi să muncească, nu să piardă timpul. Profetul voia să rezolve această greutate. S-a gândit că trebuie să existe un mod de a-i aduce pe musulmani la moschee la timpul potrivit. Le-a cerut părerea companionilor săi referitor la această chestiune. Fiecare și-a exprimat părerea. Unii au spus:

– Haideți să tragem un clopot, precum creștinii.

Alții au spus:

– Să suflăm într-un corn ca evreii.

Unii chiar au spus:

– Să facem un foc și să îl punem într-un loc înalt ca oricine să îl vadă și să-și dea seama că este timpul de rugăciune și să vină la moschee.

Nici Profetul și nici oamenii din jurul lui nu au fost mulțumiți cu vreuna dintre aceste sugestii. La acel moment, Omar, care era acolo, a spus:

– O, Trimis al lui Allah! De ce nu trimitem pe cineva care să îi cheme pe oameni la momentul potrivit?

Profetului i-a plăcut această idee. I-a spus lui Bilal care stătea alături de el:

– Bilal! Ridică-te și cheamă oamenii la rugăciune.

Bilal era omul perfect pentru această sarcină. El avea o voce puternică și rezonantă. Toată lumea îi admira și plăcea vocea foarte mult. Încântat de noua sa sarcină, Bilal s-a ridicat și a mers pe străzile din Medina. În timp ce mergea, striga: „As Salah! As Salah!” „Veniți la Rugăciune! Veniți la Rugăciune!”

După puțin timp, unul dintre companioni a avut un vis. El a fost învățat în vis cum să spună chemarea la rugăciune. El a învățat azanul în visul său. A venit la Profet și i-a explicat bucuros ce vis a avut. Și Profetului i-a plăcut această modalitate de a chema la rugăciune. I-a spus să îl găsească pe Bilal și să îl învețe. L-a găsit pe Bilal și l-a învățat cuvintele azanului:

Allahu Akbar – Allah este cel mai mare

 Allahu Akbar – Allah este cel mai mare

 Așhadu an la ilaha illallah – Mărturisesc că nu există altă divinitate în afară de Allah

 Așhadu an la ilaha illallah – Mărturisesc că nu există altă divinitate în afară de Allah

 Așhadu anna Muhammadan Rasulullah – Mărturisesc că Muhammed este Profetul lui Allah

 Ashadu anna Muhammadan Rasulullah – Mărturisesc că Muhammed este Profetul lui Allah

 Hayya alassalah – Haideți la rugăciune

 Hayya alassalah – Haideți la rugăciune

 Hayya alal falah – Haideți la împlinire

 Hayya alal falah – Haideți la împlinire

 Allahu Akbar – Allah este cel mai mare

 Allahu Akbar – Allah este cel mai mare

 La ilaha ill Allah – Nu exista altă divinitatea în afară de Allah

Omar, care a auzit acest sunet minunat, a alergat spre moschee încântat. L-a găsit pe Profet și i-a spus:

– O, Trimis al lui Allah! Jur pe Allah Care te-a trimis cu religia adevărată că aceste cuvinte spuse de Bilal mi-au apărut în vis noaptea trecută.

Nu după mult timp, câțiva alți companioni au venit la moschee spunând că și ei au fost învățați aceleași cuvinte în vis, noaptea precedentă. În acest fel, toți musulmanii au fost de acord cu athan-ul. Din acea zi, această chemare minunată, reprezentând esența Islamului, a răsunat din fiecare colț al lumii. Iar moscheile din toată lumea sunt pline de credincioși. Toate creaturile lui Dumnezeu aud această chemare și pământul se rotește cu fericire. Când oamenii răspund acestei invitații divine, ei vin spre salvare și pace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here