Postul – Siyam

0
1993

ramadan-lantern-fanoos-15529989

Siyam, unul dintre stâlpii Islamului, este un cuvânt arab care înseamnă abținere. În luna Ramadan, în timpul orelor de post, musulmanii se abțin de la mâncare, băutură și relații conjugale.

Postul nu înseamnă doar să îți controlezi poftele fizice, ci este nevoie ca persoana care postește să se abțină de la orice formă de comportament imoral. Aceasta ar trebui să fie o adevărată caracteristică a comportamentului musulmanilor în orice moment.

Profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus:

„Postul nu înseamnă doar abținere de la mâncare și băutură, ci și de la vorbe nefolositoare și necuviincioase. Dacă vreunul din ei postește într-o zi, să nu se dedea la vorbe necuviincioase și nici să ridice glasul; dacă cineva îl ocărăște sau încearcă să se sfădească cu el, să zică: Țin post.”

„Allah nu are nevoie de postul celui care nu renunță la vorbele necuviincioase sau care se poartă conform vorbelor lui.”

„Cinci lucruri strică postul unei persoane: minciuna, defăimarea, bârfa, jurămintele false și privitul cu pasiune”.

Anumite lucruri care sunt permise în mod normal, precum mâncatul și băutul devin interzise în timpul postului, iar lucrurile care sunt mereu interzise anulează postul.

Postul nu este ceva nou și este prezent și în alte religii. Postul islamic, însă, diferă în numărul de zile, modul său, durata și cauza sa.

Principalul scop al postului este de-a deveni conștient de Allah. În plus, Muhammad Asad menționează în „Mesajul Coranului” cum postul oferă un exercițiu strict de auto-disciplină și, de asemenea, cum îi face pe toți să își dea seama, prin propria experiență, ce înseamnă să fii flămând și însetat, obținând o apreciere sinceră a nevoilor săracilor.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here