Laylatul Qadr – Noaptea Destinului

1
1429

ramadan (2)

Lailat-ul Qadr este o zi într-un an, în fiecare an, în ultimile zece zile ale lunii Ramadan. Nimeni nu știe exact care zi este din ultimile zece zile. Unii spun că este a douăzeci și șaptea zi din lună și alții spun că diferă de la an la an, dar este mereu printre ultimile zece zile.

Profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus:

„Căutați Noaptea Puterii în ultimile zece zile din Ramadan”.

Căutați după Noaptea Binecuvântată (Noaptea Judecăților) în nopțile fără soț din ultimele zece zile de Ramadan.”

Profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) venise să le spună oamenilor despre Noaptea Puterii, dar doi musulmani se certau între ei. Astfel că Profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: „Venisem să vă spun despre Noaptea Puterii, însă cutare și cutare se certau, astfel că mi-a fost ridicată știința; poate că este mai bine pentru voi, așadar căutați-o în a noua, a șaptea și a cincea.”

Abu Sa`id al-Khudri a fost întrebat: „Ce este a noua, a șaptea și a cincea?” El a explicat astfel:

„Când trec douăzeci și unu de nopți și începe a douăzeci și doua, este a noua, apoi când trec douăzeci și trei de nopți, următoarea este a șaptea, și când trec douăzeci și cinci de nopți, cea care urmează este a cincea.”

Numărarea nopților impare din ultimile zece zile începe de la sfârșitul lunii. Ziua începe la apus, la sfârșitul zilei de post anterioare, iar postul începe în zori. Dacă luna are 29 de zile, deoarece luna a fost zărită, atunci a noua, a șaptea și a cincea vor diferi de cele din luna de 30 de zile.

O asemenea noapte măreață, o noapte mai bună și mai valoroasă decât o mie de luni merită să fie căutată și singura cale de a fi siguri de găsirea ei, este să petreceți toate cele zece nopți în adorarea sinceră a lui Allah.

Lail înseamnă noapte, iar Qadr, dus înapoi la rădăcina sa, Qadara, înseamnă a fi capabil, a avea putere asupra unui lucru, a măsura sau determina capacitatea sau cantitatea unui lucru.

„Cuvântul qadr se trage din aceeași rădăcină ca și Qadir, care este un nume divin pe care l-am tradus ca „Puternic”. Substantivul Qudra, care indică atributul divin de putere, este apropiat de Qadar, atât în derivare, cât și în sens. A avea putere înseamnă a avea abilitatea sau capacitatea de a face ceva, de-a îndeplini o faptă, de a atinge un scop. Allah, ne spune Coranul în mod repetat, „are putere asupra tuturor lucrurilor”, în așa măsură încât Puterea Lui – spre deosebire de a noastră – este nelimitată.

Lailat-ul Qadr este adesea tradusă ca Noaptea Puterii sau Noaptea Destinului și este, de asemenea, descrisă ca Noaptea Gloriei sau Măreției sau o Noapte Onorabilă. Toate acestea semnifică gradul de măreție al unei asemenea nopți datorită revelării Coranului.

Este noaptea în care a început revelarea Coranului, aducându-le lumină celor care erau orbi în fața adevărului. În această noapte a început misiunea lui Muhammed omul ca Muhammed Profetul lui Allah, cel care a fost însărcinat cu transmiterea mesajului nu doar oamenilor lui, ci întregii omeniri. Era vorba despre un mesaj care i-ar fi scos pe oameni din întuneric și i-ar fi îndreptat pe calea corectă. De asemenea, în această noapte îngerii coboară până la oamenii care îl iubesc pe Allah care se străduiesc cu sinceritate în adorare, sperând să primească Mila lui Allah. În câteva cuvinte, Profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) ne-a arătat cea mai bună cale de a-L ruga pe Domnul lor în această noapte măreață:

O Allah tu esti Cel care iarta si iubesti sa ierti, deci Iarta-ma”.

Cuvântul arab afw, tradus aici ca iertare, înseamnă a șterge, a elimina faptele rele.

Mila lui Allah este atât de mare și atât de multă în această noapte, încât pacea și siguranța rămân până la ivirea zorilor. Dar dacă lumina acestei nopți ajunge în inimile noastre, atunci va rămâne mereu acolo.

Profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus:

„Celui ce se roagă în Noaptea Puterii, cu credință și speranța răsplății, i se vor ierta păcatele trecute.”

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here