Inșallah – Cu voia lui Allah

1
1054

IN ȘA ALLAH

inshallah

De multe ori, când stăm de vorbă cu alți musulmani, auzim unele cuvinte pe care uneori le înțelegem, uneori nu, iar câteodată chiar ni se pare că cel care vorbește nu prea știe cum să le folosească așa cum este corect. Dar noi nu vrem să fim precum cei care nu știu să le folosească, nu-i așa?

ALLAH îi iubește și îi răsplătește pe cei care mereu își aduc aminte de El, atunci când le este bine, atunci când le este rău, atunci când își doresc ceva, când fac planuri, când pleacă de acasă și… în fiecare moment al vieții lor. Profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) ne-a învățat ce trebuie să spunem pentru fiecare dintre aceste momente. Noi am învățat deja că înainte de a începe ceva spunem Bismillahi-r-Ramhmani-r-Rahim (În numele lui Allah, cel Milostiv, Îndurător), iar atunci când îi mulțumim lui Allah pentru tot ce ne-a dat, spunem Alhamdulillah (Slavă lui Allah).

Atunci când facem planuri pentru viitor, când vorbim despre ce vrem să facem mai târziu, mâine sau oricând, trebuie să spunem Inșallah, care înseamnă Cu voia lui Allah. Dacă noi plănuim ceva, numai Allah poate să facă acel lucru să se întâmple. De exemplu, eu spun că mâine voi pleca în parc. Dacă Allah vrea, eu mă voi duce în parc, dacă nu vrea, eu nu voi merge în parc, din diferite motive. Allah este cel care a creat tot ceea ce există, inclusiv pe noi, și El hotărăște dacă un lucru se va întâmpla sau nu. Pentru a nu uita cât de important este să spunem Inșallah, vom citi o poveste…

inshallah

Într-un mic orășel, în timpul predicii de vineri, imamul le-a explicat celor care veniseră la moschee cât de important este ca musulmanii să spună mereu Inșallah atunci când fac planuri sau vorbesc despre ceea ce urmează să facă. La doar câteva zile după predică, unul dintre cei care fuseseră la moschee se afla în drum spre târg, de unde vroia să cumpere o vacă. La un moment dat, pe stradă se întâlnește cu un alt prieten, care și el fusese la moschee în acea vineri.

–            Assalamu alaikum! Unde te duci, frate?

–            Wa alaikum assalam! Mă duc la târg, să cumpăr o vacă!

Dar acesta nu spusese Inșallah, așa cum îl învățase imamul la predică! Dar prietenul său își amintise:

–            Frate, spune Inșallah, nu știi că este important ca mereu să spunem așa când facem planuri?

–            Da, dar acum nu este cazul, răspunse primul bărbat. De ce trebuie să spun Inșallah? Banii sunt în buzunarul meu, târgul este peste drum, e plin de vaci înăuntru, am de unde alege.

–            Eu zic că este mai bine să spun Inșallah, niciodată nu știi ce se poate întâmpla! Dar cum vrei tu, eu ți-am spus deja.

Cei doi se despărțiră și bărbatul plecă mai departe în târg, fără să fi spus nimic. Târgul era plin de animale și el avu de unde să aleagă. Se duse la unul dintre vânzători, își alese o vacă și începu să negocieze cu vânzătorul prețul până au căzut la învoială. Dar când băgă mâna în buzunar pentru a scoate banii, aceștia nu mai erau! Omului nu îi venea să creadă, cu 5 minute înainte îi avusese și acum nu mai erau. Cel mai probabil un hoț îi luase fără ca el să simtă nimic!

El nu mai putu cumpăra vaca, căci toți banii săi dispăruseră! Se întoarse acasă foarte dezamăgit și trist și nu auzea în mintea lui decât cuvintele prietenului său: „Spune Inșallah, spune Inșallah”. Când îl văzu așa de trist și fără vacă, soția sa îl întrebă:

-Ce s-a întâmplat, de ce ești atât de trist? De ce nu ai cumpărat vaca?

El răsunse:

– Am uitat să spun Inșallah! Apoi a continuat: Inșallah am vrut să cumpăr o vacă, dar Inșallah banii mei au fost furați de un hoț, dar Inșallah săptămâna viitoare nu mai uit să spun Inșallah și Inșallah o să cumpăr o vacă.

Inșallah! Dar să știi că Inșallah trebuie spus numai când vrei să faci ceva în viitor sau faci planuri, nu pentru ceea ce s-a întâmplat deja!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here