„Poporul meu va face fapte bune atâta vreme cât se grăbesc să întrerupă postul la apusul soarelui.”
La puțin timp după Iftar, încheierea Postului, este un moment pentru toți musulmanii să reflecteze în mod conștient și să se gândească la ziua în care au postit. Odată cu trecerea fiecărei zile de Post, trebuie să ne străduim să îmbunătățim ziua următoare cu speranța că Allah îi va accepta Postul. Despre acest lucru, Imamul al-Ghazali a spus:
„…că inimile lor trebuie să rămână într-o stare de suspans între teamă și speranță, după încheierea zilnică a postului prescris, deoarece ei nu știu dacă postul lor va fi acceptat sau nu. Ei vor fi printre prietenii lui Allah sau printre cei respinși de El? Ei ar trebui să rămână în această stare de suspans după fiecare act de adorare.”
Cel mai bun mod pentru musulmani să se folosească de acest timp valoros este să îl roage cu sinceritate pe Domnul lor, cerându-I să îi accepte Postul. Rugile, înainte ca Postul să fie încheiat, sunt îndeplinite.
„Trei tipuri de oameni nu vor avea rugile respinse: o persoană care postește până ce își încheie postul, un conducător drept și o persoană asuprită.”
Cuvintele rugii Profetului Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) la încheierea postului, ne oferă o indicație a felului de disconfort pe care l-a îndurat în timp ce postea pe timpul verii arabe cu arșița sa toropitoare:
„Setea s-a stins şi venele s-au umezit şi cu voia lui Allah răsplata este hotărâtă”.
În alte zile, Profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) spunea simplu:
„O, Doamne, pentru tine am postit și cu ceea ce mi-ai oferit îmi închei postul”.
Profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) obișnuia să mănânce și să bea foarte puțin înaintea rugăciunii; este de preferat să mâncăm înainte de a bea. Obișnuia să își încheie postul cu un număr impar de curmale și dacă nu avea, atunci cu puțină apă.
„Dacă vreunul dintre voi întrerupe postul, să mănânce curmale; iar dacă nu are nici o curmală, atunci să-și întrerupă postul cu apă, căci este pură..”
După rugăciunea Maghrib (Rugăciunea obligatorie imediat după apus) se servește, de obicei, masa. Este o mare binecuvântare și răsplată pentru cei care invită și împart mâncarea lor cu alții. Profetul Muhammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus:
„Oricine hrănește o persoană care ține postul obligatoriu pentru a încheia postul la apus, păcatele lui vor fi iertate și el se va îndepărta de focul Iadului, iar el va primi aceeași răasplată ca și cel pe care l-a hrănit, fără ca răsplata să îi fie diminuată celui din urmă.”
„Cel ce dăruiește ceva aceluia care ține post, pentru a întrerupe postul, primește aceeași răsplată ca și cel care a ținut postul, fără a împuțina deloc răsplata acestuia din urmă.”
La care noi am spus: `O, Trimis al lui Allah, nu toți dintre noi avem posibilitatea să oferim destulă hrană unui om pentru a-și încheia postul`. Trimisul a răspuns: `Allah dă aceeași răsplată celui care oferă unei persoane care încheie postul obligatoriu, o singură curmală sau un pahar cu apă sau o înghițitură de lapte pentru a-și încheia postul`.”
Din păcate, mulți musulmani par să ia mai mult în greutate în timpul Ramadanului, decât în celelalte luni. Mâncatul extravagant al diferitelor feluri de mâncare, pregătite rar în restul anului, este complet împotriva întregului principiu al postului. Pentru unii, Iftarul a devenit o petrecere care sărbătorește încheierea postului. La ce folosește postul din timpul zilei, când persoana își va umple stomacul cu mâncare și apă la Iftar și va dormi în timpul rugăciunii de noapte? Dacă nu este recomandat să ne umplem stomacul în timpul altei perioade din an, de ce trebuie sa facem așa în Ramadan?